Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Nateklý kotník
Pohlaví nezadáno, 35 let, Karviná
2019-03-01 10:46
Dobrý den, chci se zeptat. Mám po operaci s vaří Em na levé noze a natekl mi kotník z vnitřní strany a je to tvrdé. Mám se strachovat? Po operaci mám asi už 3 týden, děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-03-01 10:46
Dobrý den, jestli dobře rozumím, jedná se o operaci laserem, tedy vlastně, ne operaci. Nejspíše se bude jednat o zánět a trombozu žíly navazující na uzavřenou hlavní žílu, což nebezpečné není, ale vzhledem k tomu, že by se mohlo jednat i o komplikaci hlubokou žilní trombozou, která je závažná, navrhuji co nejdříve navštívit Vašeho cévaře, nejlépe samozřejmě toho, který Vám zákrok prováděl a tam provést ultrazvukovou kontrolu žil ošetřené končetiny.
Správný postup léčby
Pohlaví nezadáno, 33 let, Neratovice
2019-02-23 14:01
Dobrý den, 8. 2. jsem měla úraz. Prvotní RTG ukázal jen zlomeninu talu, o týden později na kontrole na traumatologii mě lékař poslal na CT, kde je vidět poškození vazů a další drobné zlomeniny. Od 8.2. jsem měla dlahu s tím, že mi byl doporučen Vacoped. Vacoped mám bez možnosti pohybu do 20.3. a poté bude částečný ohyb hlezna. V tuto chvíli mohu s odlehčením došlapovat. Mám Fraxiparin ještě na 15 dní, poté si jej již píchat nemám. Chci se jen zeptat, zda je to tak správně. Neberu HA, nekouřím. V rámci možností s tou nohou cvičím. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-02-23 14:01
Dobrý den. Tento postup odpovídá obecným traumatologickým doporučeným postupům, včetně aplikace Fraxiparinu. Postup lze samozřejmě modifikovat, podle konkrétního případu.
Posouzení nálezu po odstranění varixu
Muž, 43 let, Praha
2019-02-09 20:48
Moc zdravím pane doktore, moc prosím. Chci se vás moc, prosím, zeptat, jestli je normální po odstranění varixu na pravé noze (plánovaná operace) nález po vyšetření ultrazvukem, který zní: na mediálni straně kolene - v okolí stehu jsou patrné nekompresibilní trombotizované varixy s prosaknutím. Moc Vám pokorně děkuji za odpověď, jsem zoufalý. S pozdravem Jiří Tratina
MUDr. Josef Rotnágl
2019-02-09 20:48
Dobrý den pane Trantina. Po klasické operaci varixů dolní končetiny může takový nález vzniknout, nejspíše na podkladě odstranění žil zajišťujících odtok z uvedených varixů, z kterých nemá kam odtékat krev, a proto dojde k jejich uzávěru s trombozou krve, která se v nich nachází. Tyto žíly většinou zůstanou uzavřeny a změní se ve vazivové proužky. Za významné považuji, že není tromboza v hlubokých žilách a že se tromboza z varixů nešíří. Pokud by docházelo ke zhoršování situace na končetině, pak navrhuji co nejdříve kontaktovat ambulanci oddělení, které Vám operaci provádělo a bylo by nutné radikálnější přeléčení protisrážlivou léčbou. Ve Vámi popisované situaci to však za nutné nepovažuji.
Za jak dlouho mohu po sklerotizaci do termálních lázní?
Pohlaví nezadáno, 40 let, Olomouc
2019-02-08 19:37
Dobrý den. Mohu po sklerotizaci žil za necelých 5 týdnu do termálních lázní? Dekuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-02-08 19:37
Dobrý den. Za období zvýšeného rizika komplikací se považuje následující měsíc. Ale vzhledem k tomu, že nevím, jak velké žíly, v jakém rozsahu a jakou variantou pěnové sklerotizace byly ošetřeny, považuji za vhodné, abyste se na to informovala u lékaře, který Vám zákrok prováděl. Děkuji a zdravím.
Kdy mohu začít sportovat po skleroterapii?
Muž, 25 let, Zlín
2019-01-30 13:28
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, za jak dlouho po skleroterapii může člověk sportovat (konkrétně lední hokej amatérsky)? Rozsah křečových žil není moc výrazný. Doktor doporučil nosit 3 dny punčochu, poté pouze na noc. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-01-30 13:28
Dobrý den. Hokej je fyzicky náročný sport s relativně velkým rizikem poranění, proto navrhuji dát si po zákroku 14 dnů pauzu. Ve Vašem dotazu mi nesedí, že Vám lékař po 3 dnech nošení celý den, doporučil užívat je na noc - obvykle jsou punčochy doporučované k nošení celodenním a na noc je možné je odložit. Doporučuji podívat se pozorně do zprávy ze zákroku, případně se lékaře zeptat. Já bych jistě navrhoval ponechat punčochy do 14 dnů po zákroku přes den.
Je nutná antikoagulační léčba po operaci?
Muž, 60 let, Olomouc
2019-01-26 14:28
Dobrý den, v listopadu jsem byl oper. LEOV a sec. smetana. Chci se informovat, zda se musí užívat antikoagulační léčba, nebo stačí bandážovat DKK a potom používat punčochy. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-01-26 14:28
Dobrý den. Není mi jasné, proč Vám prováděli klasickou operaci Smetanovým nožem v kombinaci s laserem a tudíž nemám přesně představu o rozsahu zákroku, ale standardně se antikoagulační terapie nepodává, pouze v případě předpokládaného vyššího rizika žilní trombozy. Jinak stačí kompresivní léčba.
Proč není hrazena radiofrekvenční metoda?
Muž, 56 let, Frýdlant n.O.
2019-01-01 14:40
Dobrý den, proč pojišťovny nehradí např. radiofrekvenční metodu odstranění varixů? Metoda je šetrnější k pacientovi než klasická.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-01-01 14:40
Dobrý den, Váš dotaz je spíše na zdravotní pojišťovny, než na lékaře, ale myslím, že se jedná o to, že tento zákrok je, především díky nákladnosti materiálů u radiofrekvence používaných, dražší než klasická operace, hrazená ze zdravotního pojištění a je brána pojišťovnami jako nadstandard, který si musí uhradit pacient sám - přirovnal bych to k některým výkonům a materiálům používaným v zubním lékařství.
Kompresní punčochy v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 39 let, Praha 4
2018-12-15 13:55
Dobrý den, jsem v pátém měsíci těhotenství. Lékařem mi bylo doporučeno nosit kompresní punčochy, tak jsem je začala nosit, nicméně nevim, kdy je přesně nosit. Mám sedavé zaměstnání, takže do práce je nosím každý den, ale když je víkend a pohybuju se mnohem víc, tak mi lékař řekl, že je prý nosit nemusím. Je to tak správně nebo se mají nosit každý den? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2018-12-15 13:55
Dobrý den. Užívání kompresivních pomůcek je indikováno především v rámci větší statické zátěže - například delší sezení, proto myslím, že rada Vašeho lékaře je na místě. Samozřejmě bych vzal v úvahu, zda a kdy máte nohy oteklé a případně kdy a jestli Vás bolí a tomu bych nošení přizpůsobil. Punčochy by měly představovat prevenci proti otokům, pocitům těžkých nohou a dalším potížím, které souvisí se zhoršením funkce žilního systému nohou.
Je možné přejít z Warfarinu na Vessel Due F?
Muž, 50 let, Praha 4
2018-12-06 15:15
Dobrý den, mám heterozygotní leidenskou mutaci a užívám warfarin. Chtěl bych přejít na lék Vessel due, který mi doporučil lékař, který operuje křečové žíly, které bych si chtěl nechat odstranit. Někdy mě bolí žíly (např. na rukouch při tenisu, praskají při napichování), bolesti kloubů, krabatění kůže na rukou, předpokládám, že vše kvůli překyselení organismu v důsledku užívání warfarinu, dříve jsem takové problémy neměl. Je přechod z Warfarinu na Vessel due možný? Kdo mi lék předepíše?
MUDr. Josef Rotnágl
2018-12-06 15:15
Dobrý den. Předpokládám, že jste prodělal žilní trombozu a warfarin užíváte kvůli stavu po tromboze a mutaci, což představuje kombinaci rizik pro opakování žilní trombozy. Lék Vessel Due F by Vás stran významného snížení rizika žilní trombozy nezajistil a jeho předepisování není v této situaci indikováno. Pokud Vám cévní lékař, u kterého jste sledován (nemyslím toho, ke kterému chcete jít na operaci), indikuje provedení zákroku na žilním systému, poradí Vám zároveň jak upravit léčbu, aby bylo možné zákrok provést. Předpokládám, že by se jednalo o přechod na injekční léčbu podkožně aplikovaným heparinem. Zároveň můžete s Vašim ošetřujícím cévařem probrat možnost přechodu z Warfarinu na jiný účinný protisrážlivý prostředek nebo jeho vysazení, pokud již třeba není. V případě rozhodnutí pro jiný protisrážlivý lék je pravděpodobné, že změnu bude muset schválit revizní lékař Vaší zdravotní pojišťovny.
Žádné zlepšení potíží při užívání Detralexu
Pohlaví nezadáno, 48 let, Jaroměř
2018-11-19 22:18
Dobrý den, mám před sebou bypass žaludku. Používám na žíly punčochu. Praktický lékař mi předepsal Detralex. Nevidím žádné zlepšení. Až po použití Ibalgin krému mi přestaly bolesti a úporné pálení nad kotnikem, kde mám žíly nejhorší. Mám obavu, zda mi při operaci bude stačit lýtková punčocha, kterou mám a zda i v nemocnici po operaci můžu používat Ibalgin krém a ostatní léky. Po bypass a zhubnutí plánuje můj cévní lékař operaci žil. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2018-11-19 22:18
Dobrý den. V rámci operace a po nich se používají speciální punčochy, k tomuto účelu určené, případně lze končetinu zabandážovat. Nejsem si jist, zda by byla Vaše podkolenka nejvhodnější. Pokud používáte Ibalgin, pak jistě nebude problém se domluvit se sestřičkami. Definitivním řešením však bude až plánovaná operace.