Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Proč není hrazena radiofrekvenční metoda?
Muž, 56 let, Frýdlant n.O.
2019-01-01 14:40
Dobrý den, proč pojišťovny nehradí např. radiofrekvenční metodu odstranění varixů? Metoda je šetrnější k pacientovi než klasická.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-01-01 14:40
Dobrý den, Váš dotaz je spíše na zdravotní pojišťovny, než na lékaře, ale myslím, že se jedná o to, že tento zákrok je, především díky nákladnosti materiálů u radiofrekvence používaných, dražší než klasická operace, hrazená ze zdravotního pojištění a je brána pojišťovnami jako nadstandard, který si musí uhradit pacient sám - přirovnal bych to k některým výkonům a materiálům používaným v zubním lékařství.
Kompresní punčochy v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 39 let, Praha 4
2018-12-15 13:55
Dobrý den, jsem v pátém měsíci těhotenství. Lékařem mi bylo doporučeno nosit kompresní punčochy, tak jsem je začala nosit, nicméně nevim, kdy je přesně nosit. Mám sedavé zaměstnání, takže do práce je nosím každý den, ale když je víkend a pohybuju se mnohem víc, tak mi lékař řekl, že je prý nosit nemusím. Je to tak správně nebo se mají nosit každý den? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2018-12-15 13:55
Dobrý den. Užívání kompresivních pomůcek je indikováno především v rámci větší statické zátěže - například delší sezení, proto myslím, že rada Vašeho lékaře je na místě. Samozřejmě bych vzal v úvahu, zda a kdy máte nohy oteklé a případně kdy a jestli Vás bolí a tomu bych nošení přizpůsobil. Punčochy by měly představovat prevenci proti otokům, pocitům těžkých nohou a dalším potížím, které souvisí se zhoršením funkce žilního systému nohou.
Je možné přejít z Warfarinu na Vessel Due F?
Muž, 50 let, Praha 4
2018-12-06 15:15
Dobrý den, mám heterozygotní leidenskou mutaci a užívám warfarin. Chtěl bych přejít na lék Vessel due, který mi doporučil lékař, který operuje křečové žíly, které bych si chtěl nechat odstranit. Někdy mě bolí žíly (např. na rukouch při tenisu, praskají při napichování), bolesti kloubů, krabatění kůže na rukou, předpokládám, že vše kvůli překyselení organismu v důsledku užívání warfarinu, dříve jsem takové problémy neměl. Je přechod z Warfarinu na Vessel due možný? Kdo mi lék předepíše?
MUDr. Josef Rotnágl
2018-12-06 15:15
Dobrý den. Předpokládám, že jste prodělal žilní trombozu a warfarin užíváte kvůli stavu po tromboze a mutaci, což představuje kombinaci rizik pro opakování žilní trombozy. Lék Vessel Due F by Vás stran významného snížení rizika žilní trombozy nezajistil a jeho předepisování není v této situaci indikováno. Pokud Vám cévní lékař, u kterého jste sledován (nemyslím toho, ke kterému chcete jít na operaci), indikuje provedení zákroku na žilním systému, poradí Vám zároveň jak upravit léčbu, aby bylo možné zákrok provést. Předpokládám, že by se jednalo o přechod na injekční léčbu podkožně aplikovaným heparinem. Zároveň můžete s Vašim ošetřujícím cévařem probrat možnost přechodu z Warfarinu na jiný účinný protisrážlivý prostředek nebo jeho vysazení, pokud již třeba není. V případě rozhodnutí pro jiný protisrážlivý lék je pravděpodobné, že změnu bude muset schválit revizní lékař Vaší zdravotní pojišťovny.
Žádné zlepšení potíží při užívání Detralexu
Pohlaví nezadáno, 48 let, Jaroměř
2018-11-19 22:18
Dobrý den, mám před sebou bypass žaludku. Používám na žíly punčochu. Praktický lékař mi předepsal Detralex. Nevidím žádné zlepšení. Až po použití Ibalgin krému mi přestaly bolesti a úporné pálení nad kotnikem, kde mám žíly nejhorší. Mám obavu, zda mi při operaci bude stačit lýtková punčocha, kterou mám a zda i v nemocnici po operaci můžu používat Ibalgin krém a ostatní léky. Po bypass a zhubnutí plánuje můj cévní lékař operaci žil. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2018-11-19 22:18
Dobrý den. V rámci operace a po nich se používají speciální punčochy, k tomuto účelu určené, případně lze končetinu zabandážovat. Nejsem si jist, zda by byla Vaše podkolenka nejvhodnější. Pokud používáte Ibalgin, pak jistě nebude problém se domluvit se sestřičkami. Definitivním řešením však bude až plánovaná operace.
Režim po prodělané trombóze
Pohlaví nezadáno, 53 let, Mělník
2018-11-07 10:46
Dobrý den, prosím o radu. Jsem cca měsíc po operaci kolene (patela a vazy), tento víkend hospitalizována pro zjištěnou trombozu nohy, která byla v ortéze (i když jsem si píchala Fraxiparine 0,6). Včera propuštěna s hodnotou 2,06, 1x denně Warfarin 5mg. Nohu v elastickém obinadle. Nesmím s ní prozatím hýbat kvůli operaci kolene. Pohybuji se o berlích. Prosím o info, zda je kvůli tromboze lepší spíše klidový režim na lůžku jen s občasným vstáváním, nebo je lépe se pohybovat po bytě co nejvíce, samozřejmě v rámci možností. Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2018-11-07 10:46
Dobrý den. Po trombose je lépe pohyb jako běžná denní činnost povolen! Děkuji za dotaz.
Kdy mohu přejíž od obvazů k punčoše?
Pohlaví nezadáno, 41 let, Chomutov
2018-10-23 10:22
Dobrý den, před 6-ti dny jsem podstoupila operaci KŽ klasickou metodou stripping. Stále nosím převázanou nohu stahovacími obvazy, jak mi bylo doporučeno. Ale při chůzi se vždy obvaz sesune směrem ke kolenu, a tak nemám chráněné stehno. Mohla bych už začít nosit kompresní punčochu, když jsem ještě nebyla na vyndaní stehů? Stehy mám akorát v tříslech a ze strany na lýtku, jinak drobné řezy po celé noze. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2018-10-23 10:22
Dobrý den. Komprese punčochou nejlépe až po zahojení a vyndání stehů. Děkuji.
Otok lýtka po sklerotizaci
Pohlaví nezadáno, 44 let, Zlín
2018-10-18 17:09
Dobrý den. Dva dny po sklerotizaci se mi na boku lýtka vytvořil otok, není příliš velký, nebolí na dotek ani spontánně. O co by se mohlo, prosím, jednat? Paní doktorka prováděla sklerotizaci velmi precizně a oproti jinému lékaři bezbolestně a jemně. Nosím od zákroku punčochy třídy II. Napadá mě, zda nejsou nohy málo staženy, protože v předešlých zákrocích jsem nosila obvazy. Na stejné noze jsem před rokem prodělala po operaci kmenové žíly laserem zánět povrchových žil, dlouho se noha uzdravovala. Děkuji za odpověd. Hezký den. Jana
MUDr. Josef Rotnágl
2018-10-18 17:09
Dobrý den. Mohlo by se jednat o krevní podlitinu, zánět povrchové žíly, lymfedém a mnoho dalších záležitostí, ale navrhuji v prvé řadě kontrolu cestou lékařky, která Vám zákrok prováděla, včetně provedení ultrazvukového vyšetření žil této končetiny. To, že by situace vznikla v důsledku nošení punčoch místo obvazů, považuji za málo pravděpodobné. Vám také hezký den.
Co je operace KŽ Smetanovou metodou?
Pohlaví nezadáno, 54 let, Hradec Králové
2018-09-16 18:45
Dobrý den, mohu se zeptat, co je operace křečových žil smetanovou metodou? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2018-09-16 18:45
Dobrý den. Smetanova operace spočívá v odstranění uzlů podkožních křečových žil pomocí takzvaných Smetanových nožů - to jsou různě tvarované nože, kterými se z drobného kožního otvoru žíla zachytí, poté se na něj namotá, odřízne a pak se na tomto noži nebo pomocí háčku otvorem vytáhne. Nevýhodou metody mohou být značné krevní podlitiny, které po zákroku mohou vzniknout. Alternativou k tomuto zákroku může být pěnová sklerotizace, kdy se do varikozní žíly aplikuje pěna, která žílu zevnitř poškodí a žíla se následně vazivem slepí a uzavře takzvaným sklérem. Poté žíla pozvolna zaniká a nakonec z ní zůstane vazivový proužek, který již není zevně patrný.
Mohu sportovat při zjištění aneurysmatu?
Pohlaví nezadáno, 50 let, Liberec
2018-09-14 08:22
Dobrý den, při sonografii na estetické klinice (chtěla jsem si nechat odstranit metličky a žilky na DK, případně ošetřit počínající křečové žíly) mi objevil cévní chirurg aneurysma vzadu na levé noze pod kolenem, takže místo plánovaného zákroku mi doporučil CT vyšetření. A pokud se nález potvrdí, tak antikoagulační léčbu, případně operaci. Ohrožuje mne tento stav, mohu normálně sportovat - kolo, mírné posilování, pilates, nebo je nutné rychlé řešení?
MUDr. Josef Rotnágl
2018-09-14 08:22
Dobrý den. Předpokládám, že se jedná o aneurysma tepenné, které je mnohem častější. Zde bych vycházel z velikosti aneurysmatu, dále například z toho, zda je v něm přítomna sraženina. Pokud s Vámi již kolega mluvil otevřeně o operaci, pak zřejmě bude velikosti, kdy by hrozilo vytvoření sraženiny, která by se mohla dostat do nižších částí nohy, čímž by došlo k poruše prokrvení končetiny a mohlo by ji to ohrozit. Operace zde spočívá ve vyřazení aneurysmatu z cévního systému tím, že se přemostí cévní spojkou a poté se uzavře. Zatím doporučuji užívat protisrážlivou léčbu - například Anopyrin, který sníží riziko vzniku sraženiny. Jinak bych se věnoval přiměřeně běžným aktivitám, na které jste zvyklá. Každopádně hlavně záleží na tom, co ukáže objednané CT vyšetření.
Objevení křečové žíly - smím létat?
Pohlaví nezadáno, 24 let, Praha
2018-08-20 23:11
Dobrý den, objevila se mi na noze křečová žíla, která vede od podkolení jamky až přes stehno do třísla. Začala jsem ji pozorovat po tom, co jsem se začala více hýbat a chodit cvičit. Je možné, že jsem si cvičením takto ublížila? Jednalo se jen o rychlou chůzi a posilování na nohy. Obecně jsou mi žíly na obou nohách dost vidět a prosvítají, to je taky nějaký možný předprůběh a varování dalších křečáků? Zarazilo mě, že mě tento problém potkává už v takovémto věku. Poslední dotaz, zda se s křečovými žílami můžu bez problémů létat? Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2018-08-20 23:11
Dobrý den. Pokud máte podobné potíže v rodině, tak se nejedná o nic neobvyklého. Ještě zhoršování varixů podporuje užívání hormonální antikoncepce. Létání s varixy možné. Ovšem pro jistotu s kompresními punčochy. Děkuji za dotaz.