Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Složení látky pro sklerotizaci
Pohlaví nezadáno, 35 let, Ostrava
2018-02-06 20:16
Dobrý den, chci podstoupit sklerotizaci. Jsem ale silně alergická na některé látky obsažené v různých lécích a kosmetických přípravcích. Konkrétně na FORMALDEHYD, QUATERNIUM 15, PARABENY! Prosím vás, potřebovala bych znát přesné složeni látky, která se používá na sklerotizaci. Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2018-02-06 20:16
Dobrý den, jedná se o přípravek Aethoxysclerol, který jako účinnou látku obsahuje polidokanol neboli lauromakrogol 400, která je rozpuštěna v takzvané aqua pro injectione - quot;voda na injekcequot;.
Nasazen Detralex - co dál?
Pohlaví nezadáno, 43 let, Hradec Králové
2017-11-15 13:47
Dobrý den, mám žilní nedostatečnost. Jsem už 15 let po sklerotizaci metliček, beru Detralex 2 tablety. Mé nohy mám samou křečovou žílu, hlavně dole u kotníku a samou bouli na holení kosti. Co mám dělat dál? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-11-15 13:47
Dobrý den. Doporučil bych jeko 1. krok podrobné cévní vyšetření specialistou (angiologem). Dále dle výsledku vyšetření. Děkuji za dotaz.
Punčochy v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 38 let, Rychnov nad Kněžnou
2017-11-13 09:24
Dobrý den, jsem v 19. týdnu těhotenství a objevily se u mě křečové žíly na lýtkách i stehnech, mívám bolavé a těžké nohy. Obvodní lékařka mi předepsala Detralex a s poukazem na punčochy poslala do lékárny. Tam mě paní přeměřila (stehna i kolena přes kalhoty) a přinesla punčochy Avicenum 360, velikost M, stehenní, s otevřenou špicí a silikonovým lemem. Po 3 dnech nošení jsem z nich nešťastná, ze stehen mi stále sjíždějí a hlavně tlačí pod koleny i při velmi malém ohybu, i při ohnutí nohy jen při chůzi. Nerada bych si jimi víc ublížila než prospěla. Dnes jsem se přeměřila sama a obvod kotníku (b) mám 2 cm, obvod pod kolenem (d) mám 35 cm, obvod stehna (f) 44-46 cm a obvod pod rozkrokem (g) 51 cm. Je možné, že mé problémy s nošením plynou z toho, že jsou mi punčochy moc velké? Mám si koupit velikost S? Děkuji za odpověď.
Tým pracovníků Aries
2017-11-13 09:24
Dobrý den. Určitě je dobré pořídit velikost přesně dle něměřených hodnot - poté by Vám neměly sjíždět. Pokud Vás dřou pod kolenem, je dobré punčochy rozmělnit v lýtku, tzn. netahat pořád na stehno - poté se materiál hromadí pod kolenem a dělá potíže. Děkujeme za dotaz.
KŽ na nohou, fialové žilky na obličeji
Pohlaví nezadáno, 22 let, Uherské Hradiště
2017-10-31 19:42
Dobrý den, dost mě trápí křečové žíly na nohou, obvodní lékařka mi ovšem řekla, že je to normální, takže se s tím mám smířit, ačkoliv v mém věku mi to nepřijde až tak obvyklé, budiž. Co mě ale trápí víc a smířit se s tím nehodlám - objevují se mi fialové žilky už i na obličeji, těsně u levého i pravého koutku úst. Chtěla bych se zeptat, co s tím, popřípadě na jakého lékaře se obrátit? Děkuju.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-31 19:42
Dobrý den. Navrhuji nejprve vyšetření na specializované cévní ambulanci a případně pak řešit situaci pomocí takzvané laserové koagulace drobných žilek, která se provádí na specializovaných kožních ambulancích. Jinak boj s varixy určitě nevzdávejte, držím palce.
Odstranění KŽ - možnosti a nutnost vysazení HA
Pohlaví nezadáno, 46 let, Praha
2017-10-19 11:02
Dobrý den, byla jsem na konzultaci ohledně odstranění křečových žil. Bylo mně doporučeno pouze operativní odstranění, jiná metoda by prý nebyla účinná. Máte také takové zkušenosti? Před klasickou operací mně jeden lékař řekl, že antikoncepci vysadit musím a teď mě bylo řečeno, že nemusím. Nevím, jak to tedy je i u šetrnější metody, jestli je to stejné. Můžete mi poradit? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-19 11:02
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že neznám stav Vašeho žilního systému, nemohu Vám napsat nic konkrétního. Snad to, že dle mého názoru je jen velmi malé procento případů, v nichž lze užít jen klasickou operaci a co Vám který lékař doporučí, spíše záleží na tom, kterou metodu právě on provádí, proto je užitečné situaci konsultovat i u klasického chirurga, ale i na pracovišti, kde se zabývají alternativními metodami léčby, jako laserem, radiofrekvencí, případně pěnovou sklerotizací. Stran vysazení hormonální antikoncepce - tato zvyšuje riziko trombozy, což je nejčastější komplikace operace i alternativních forem léčby varixů, ale zda ji přechodně vysadit, já osobně nechávám na pacientkách.
Možnosti hrazení Xarelta pojišťovnou
Pohlaví nezadáno, 83 let, Mratín
2017-10-14 20:06
Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s placením léku Xarelto pojišťovnou? Maminka je po žilní tromboze a cévní lékařka ji ho po půl roce již prý nemůže předepsat a chce ji převést na Warfarin. Ten se zase dle obvodního lékaře nebude snášet s Imuranem, který bere na střevní onemocnění. Její známé Xarelto její lékařka předepisuje již více než rok bez problémů. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-14 20:06
Dobrý den, zde je SPC, dle kterého pojišťovny schvalují úhradu Xarelta v indikaci žilní trombozy (vzhledem k tomu, že nemám o Vaší mamince bližší informace, je to maximum co Vám mohu poskytnout): a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě „sekundární trombózy“, např. po operaci, po úrazu, po porodu, b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu, tedy takovou, u které nebyl zjištěn vyvolávající faktor, c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií (stav zvýšené srážlivosti krve), zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde‐li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).
Možnost léčby KŽ při diabetu
Pohlaví nezadáno, 44 let, Beroun
2017-10-11 23:07
Dobrý večer. Již 23 let mám cukrovku a neuropatii dolních končetin. Teď se mi začaly dělat křečové žíly, jaká je možnost léčby? Na cévní chirurgii mi bylo řečeno, že se s tím nedá nic dělat a elastické punčochy v žádném případě. Poradíte, co dělat? Děkuji. Lenka
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-11 23:07
Dobrý večer. Stran možností léčby varixů ve Vašem případě bych se spíše poradil s cévním specialistou interního zaměření, na specializované ambulanci, kde Vám bude možné provést ultrazvukové vyšetření žilního i tepenného systému a následně navržený postup konzultovat s diabetologem. Já bych v užívání kompresivních punčoch, i dodržování ostatních režimových opatření při žilní nedostatečnosti v tom případě, že máte dobré prokrvení nohou, neviděl žádný problém. Odstraňování varixů pomocí sklerotizace, ať již klasické nebo pěnové, by se ve Vašem případě muselo velice citlivě zvážit s přihlédnutím ke stupni poškození nervů a cév cukrovkou.
Bolest DK po cvičení
Pohlaví nezadáno, 30 let, Brno
2017-10-09 21:44
Dobrý den, před 10 lety jsem prodělala trombózu v levé noze. Minimálně posledních 7 let nepociťuji žádné potíže, léky už žádné neužívám (pouze Clexane v době cestování). Po letní přestávce jsem začala opět chodit 2x týdně na cvičení pro ženy (protahovací a kondiční cvičení), vrátit se po přestávce do kondice je vždy trochu bolestivé, ale mě po prvním týdnu cvičení nebolely jen natažené svaly, ale ozvala se i noha po trombóze - otok v oblasti kotníku, bolest uvnitř chodidla (podobně mě v noze bolelo v době cca půl roku po odhalení trombózy). Na došlap je noha v pohodě a naopak bolest vnímám jen v klidu, při pohybu vůbec. Mám se bolesti obávat a nějak ji řešit? Nebo pouze potřebuju pár týdnů vytrvat než si noha na pravidelnou námahu zvykne? Děkuji za radu.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-09 21:44
Dobrý den. Myslím, že bolest je docela důležitý signál od těla, že děláme něco, čím si škodíme nebo něco přeháníme a nepřiměřeně organismus zatěžujeme. Pokud jste prodělala trombozu, je vhodné si uvědomit, že žilní systém už nikdy nebude zcela jako předtím. Proto navrhuji zatěžovat končetinu tak, abyste si bolesti nevyvolávala a při cvičení zkusit používat kompresivní punčochy nebo podkolenky. Rozhodně Vás varuji před přetěžováním a překonáváním bolesti.
Otok od nártu po koleno po odstranění Achillovy šlachy
Pohlaví nezadáno, 45 let, Rousínov
2017-09-21 17:46
Dobrý den. Bylo mi provedeno pro nekrozu úplné odstranění achillovy šlachy na levé noze (14. června), dána vakuová terapie celková sutura (26. června). Dne 31. července odstraněny stehy. Celou dobu od vytažení stehu jen mírný otok. Od 19. srpna sekrece z rány, povolený steh, dány ATB. Po přeléčení cca za 14 opět sekrece z rány, přeléčeno v nemocnici. Poslední týden velký otok od nártu až po koleno, čím to může být? Případně jaká vyšetření si nechat udělat? Beru již delší dobu Detralex. Léčím se ještě na osteoporozu, astma na kortikoidech, cukrovka na inzulínu. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-09-21 17:46
Dobrý den. Otok vždy vzniká z nadprodukce tekutiny nebo z poruchy jejího odtoku. Mohlo by se jednat například o probíhající zánět v oteklém místě, o poruchu odtoku lymfy, ale i o trombozu žil. Proto doporučuji co nejdříve provést ultrazvukové vyšetření oteklé končetiny.
Bolest lýtka 1 rok po hluboké lýtkové flebotrombóze
Pohlaví nezadáno, 37 let, Karlovy Vary
2017-09-14 18:27
Dobrý den, mám 1 rok po hluboké lýtkové flebotrombóze. Nyní mě opět bolí celé lýtko od achillovy šlachy po koleno, nemůžu na lýtko ani sáhnout, došlápnout plnou vahou na chodidlo. Odlehčit nohu také nemohu, neboť ji nelze položit na lýtko, bolí mě prsty u nohou a chodidlo pod prsty, štípě v něm, při chůzi hodně bolí a mám pocit natékání prstů. Dále jsem měla silné bolesti na pravé straně pod prsem, vždy jak přišly, tak zmizely. V noci mě tato bolest i probudila a to několikrát. Může se jednat znovu o trombózu? A co bych měla dělat? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-09-14 18:27
Dobrý den. Mohlo by se jednat o opakování trombozy nebo zhoršení takzvaného posttrombotického syndomu. V obou případech navrhuji neprodleně navštívit praktického lékaře a přes něj akutně specializovanou cévní ambulanci.