Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Vhodnost HA při KŽ
Pohlaví nezadáno, 37 let, brno
2011-10-14 16:28
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám začínající křečové žíly, bolí mě lýtka, pocit těžkých nohou, jestli můžu užívat HA a která by byla nejvhodnější. Asi by bylo nejvhodnější tělísko, ale to moc nechci, tak jestli je např. vhodná qlaira, která má přirozený estrogen, nebo mirelle s nízkým estrogenem. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-14 16:28
Dobrý den. Toto je dotaz spíše na gynekologa. Obecně se soudí, že HA s nízkým obsahem hormonu jsou méně škodlivé, ale zhoršení potíží i tolerance jednotlivých preparátů bývá individuální. Jako cévař Vám samozřejmě při Vámi uváděných potížích HA spíše nedoporučuji.
Výrazná bolest a otok po sklerotizaci KŽ
Pohlaví nezadáno, 28 let, Město neuvedeno
2011-10-13 21:07
Dobrý den, týden po sklerotizaci křečových žil v lýtku mám výraznou bolestivost, otok a neschopnost chůze. Bolest je intenzivní v celém lýtku, převážně když se zvednu do stoje. Škubání nebo horkost v noze nepociťuji. Je to běžné nebo se může jednat o nějakou komplikaci? Můj lékař mi doporučil Hirudoid gel a Mobivenox. Může být problémem nevysazená hormonalni antikoncepce? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-13 21:07
Dobrý den. Jak popisujete Váš stav, mám výrazné podezření, zda nedošlo po sklerotizaci ke vzniku zánětu hlubokých žil a doporučuji co nejdříve provedení ultrazvuku žil. Hormonální antikoncepce riziko této komplikace opravdu zvyšuje.
Modré žíly na rukou po sprchování v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 35 let, Město neuvedeno
2011-10-10 12:00
Dobrý den, jsem ve 4. měsíci těhotenství, žádné křečové žíly nemám, ale při sprchování asi 10 minut ve vodě teplé cca 38°C se mi na na dlaních, prstech rukou a vlastně celých rukou asi na 2 minuty objevily modré žíly. Vypadala jsem jak mimozemšťanka a velmi jsem se lekla. Můžete mi vysvětlit, co se vlastně stalo? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-10 12:00
Dobrý den. Nejspíš došlo pod vlivem teplé vody k roztažení žil, ke kterému Vás v těhotenství predisponují navíc hormonální změny. Není to nebezpečná věc, ale zhoršuje to rozvoj křečových žil. Doporučuji neužívat vyloženě horkou vodu, a pak se na závěr osprchovat v chladné vodě.
Tvoření pavučinek po sklerotizaci metliček
Pohlaví nezadáno, 26 let, Město neuvedeno
2011-10-01 18:05
Dobrý den, zhruba před třemi měsíci jsem byla na sklerotizaci drobných metličkových žilek. V několika místech vpichu se mi vytvořili tzv. pavučinky, které působí dojmem velkých modřin. Výsledný efekt je tedy ještě horší než před aplikací sklerotizační látky. Ráda bych znala Váš názor, co může být toho příčinou a co byste mi doporučil. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-01 18:05
Dobrý den. Uvedené pavučinky se někdy po sklerotizaci metliček objevují. Pomůže sklerotizace přívodné žilky, což je, vzhledem k tomu, že tyto žilky často nejsou viditelné, těžko řešitelná záležitost. Tyto žilky může zviditelnit systém Venlite. Ve Vašem případě bych vydržel do jara, a pokud by se pavoučkové žilky zvýrazňovaly, pak bych podstoupil opakování sklerotizace.
Bolesti lýtek
Pohlaví nezadáno, 51 let, Chomutov
2011-09-27 19:47
Dobrý den, chci se zeptat, mám i přes den bolení lýtek, jakoby namožených a dost to bolí. Někdy mne bolí i v noci a mám křeče a nyní hlavně už taky několik dní bolí lýtka. Může to být ucpávání cév? Děkuji Kunzová.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-27 19:47
Dobrý den. Dle Vaší zprávy soudím, že by se spíše mohlo jednat o postižení žilního systému takzvanou žilní nedostatečností, ale může se jednat i o jinou záležitost. Proto doporučuji vyšetření na specializované cévní ambulanci s provedením ultrazvukového vyšetření.
Léčba po embolii
Pohlaví nezadáno, 47 let, české budějovice
2011-09-23 20:03
Již měsíc se léčím s trombozou dolní končetiny, mám injekce, léky a držím dietu – nemám jíst nic zeleného. Mé výsledky krve jsou stále špatné, mohu pro rychlejší uzdravení něco udělat i já? Také jezdím do lázní, kde má voda 37 - je to pro mne vhodné? Mohu cestovat delší trasu? Embolie se mi vytvořila po 20h cesty autem.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-23 20:03
Nasazení léku na snížení srážlivosti s úvodní léčbou injekcemi je standardním léčebným postupem. Z Vaší strany je důležité nosit bandáže nebo kompresivní punčochu, ukládat končetinu do zvýšené polohy, sprchovat ji chladnou vodou. V případě účinné léčby při použití komprese končetiny je možné absolvovat i delší cestu, ovšem počkal bych minimálně měsíc. S lázeňskou léčbou s teplými koupelemi bych ještě počkal a povolil bych je v případě úspěšné léčby a dobrého stavu až za 3 měsíce.
Vhodnost radiofrekvenční sondy po sklerotizaci KŽ
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2011-09-23 09:35
Dobrý den, před 3 roky jsem byla na sklerotizaci křečových žil. Nyní se mi opět objevily, s pozitivním valsavovým manévrem. Můj ošetřující lékař mi doporučil odstranění radiofrekvenční sondou spolu s flebektomií. Na internetu jsem našla článek, že radiofrekvenční sonda je vhodná pouze pro pacienty, kteří ještě neprodělali žádný zákrok související s léčbou křečových žil. Je tedy tato metoda pro mě vhodná? Lékař neprovedl sono vyšetření (provádí ho až před zákrokem). Děkuji moc za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-23 09:35
Dobrý den. Ze svého hlediska bych určitě doporučoval provést sono právě k rozhodnutí, zda je zákrok vhodný. Nevím, jak mohl jinak zjistit, že máte při Valsavech zpětné toky. Internetový článek mě překvapuje, protože kritériem k provedení tohoto zákroku je to, zda je v noze přítomná insuficientní žíla, způsobující zpětné toky a ne, zda byl již prováděn zákrok na žilním systému.
Vliv sklerotizace na plod
Pohlaví nezadáno, 33 let, Brno
2011-09-22 08:04
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda nevadi klasická sklerotizace před plánovaným těhotenstvím. Mezi plánovou sklerotizací a početím přirozenou cestou (jestli se teda zadaří) je 10 dní – první sklerotizace, poté početí. Nemůže mít sklerotizační látka nějaký vliv na plod? Děkuji mockrát za brzkou odpověď, Jirsenská.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-22 08:04
Dobrý den. Omlouvám se za prodlevu. Myslím si, že nekomplikovaná sklerotizace s odstupem více než měsíce, by pro těhotenství neměla představovat žádné riziko. Přeji hodně štěstí.
Punčochy na cestu letadlem
Pohlaví nezadáno, 60 let, Město neuvedeno
2011-09-21 13:14
Dobrý den, chtěla bych poradit. Mám na noze vystouplé žíly, ale nemám žádný problém, neužívám ani žádné léky. Čeká mě dlouhá cesta letadlem a bylo mi doporučeno, abych si vzala punčochy I. kompresní třídy. Koupila jsem si punčochy i punčocháče, ale mám velký problém je obléci a na stehně škrtí švy, i když mám správnou velikost. Bylo by možné použít místo Aries 140, jen 70? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-21 13:14
Dobrý den. Pokud máte pouze vystupující varixy, bez jiných obtíží, myslím, že by mohly vyhovovat punčochy Aries Avicenum 70. Prosím a přeji šťastnou cestu.
Punčochy v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 32 let, Liberec
2011-09-16 13:57
Dobrý den, jsem v 7. měsíci těhotenství, před 6 lety plicní embolie, pak zjištěn Leiden V, nyní si píchám clexane 1xdenně. Delší dobu před otěhotněním mám malou křečovou žílu na lýtku pod kolenem. Žíly co k ní vedou, jsou teď viditelnější, ale zatím nejsou vystouplé a nebolí. Mám trvat v poradně na předepsání stahovacích punčoch nebo mám ještě počkat? V poradně mi řekli, ať počkám, probírala jsem dotaz jen telefonicky a zapomněla jsem připomenout embolii. Kdy je nejvhodnější doba je začít nosit? Děkuji za odpověď Pavla.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-16 13:57
Dobrý den. V případě zvětšování křečových žil a hlavně v případě otoků nohou nebo pocitů těžkých nohou je indikováno používání stahovacích punčoch, doporučuji si je vyzvednout co nejdříve a co nejdříve je začít používat. Rovněž také ukládat nohy do zvýšené polohy, cvičit a sprchovat nohy chladnou vodou. V případě zhoršování potíží přes tato režimová opatření lze nasadit Detralex nebo Cyclo 3 Fort i v rámci těhotenství. Vhodné by bylo rovněž doplnit ultrazvukové vyšetření žil nohou. Prosím, mějte se hezky. JR