Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Jizvy po operaci KŽ metodou RFAVSM
Pohlaví nezadáno, 54 let, Pardubice
2011-11-09 13:47
Pane doktore, před 14 dny jsem byla na operaci KŽ metodou RFAVSM.V jizvách, hlavně na dolním kotníku mě pálí, jako po opaření. Prý je to normální. Kdy asi toto pálení přestane? Punčochu mám na den, na noc snímám a mám mazat Liotonem 100000. Napište mi, prosím, jak dlouho bývají zatvrdliny po operaci. Děkuji Z. V.
MUDr. Stanislav Šárník
2011-11-09 13:47
Dobrý den. Na Váš dotaz ohledně potíží po operaci nelze přesně odpovědět. Je to zcela individuální. Potíže v jizvách mohou být způsobeny tím, že při operaci se poruší část povrchových kožních nervů. Někteří pacienti mají potíže po operaci měsíc, jsou ale i pacienti, kteří mají potíže roky po operaci. Osobně bych si již na jizvy nic lokálně neaplikoval, končetinu bych komprimoval kvalitní kompresí, TK třída II. st. a pokud možno, normálně chodil jako v běžném životě. Děkuji za dotaz. MUDr. Stanislav Šárník
Otok nártu a kotníku po sklerotizaci žil
Pohlaví nezadáno, 46 let, Teplice
2011-11-05 19:45
Před 4 dny jsem absolvovala sklerotizaci žil, zákrok nebyl rozsáhlý a počítala jsem spíše z modřinami, ale už dva dny mě pobolívá oblast levého nártu a kotníku a po sundání kompresivních punčoch z důvodu hygieny a namazání míst po zákroku doporučenou mastí heparoid jsem zjistila, že je vnitřní kotník oteklý. Nevím, jestli bude mazání mastí a přiložení punčoch k odeznění otoku stačit nebo si mám dávat studené obklady a nechat se ještě před kontrolou, která má proběhnout za 3 týdny, nechat vyšetřit. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-11-05 19:45
Doporučuji rozhodně co nejdříve provést ultrazvukovou kontrolu po sklerotizaci k vyloučení komplikace žilní trombozou. Zatím dodržujte opatření, jako dosud – kompresivní punčochy a potírání heparinoidy. Prosím.
Režimová opatření při KŽ
Pohlaví nezadáno, 51 let, brno
2011-11-04 17:03
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Začala jsem chodit na chemoterapii. A už před ní jsem měla problémy se žílami. Chodila jsem k cévařce, ale ta je dlouhodobě nemocná, a tak teď nikam nechodím a moje obvodní doktorka mi píše glyvenol. Chtěla bych se zeptat, co ještě bych měla udělat, abych neměla větší problémy se žílami. Děkuji za odpověď. Slabá
MUDr. Josef Rotnágl
2011-11-04 17:03
Dobrý den, zřejmě se jedná o paní dr. Ryšánkovou. Nepochybně jste od ní byla poučena o režimových opatřeních, k úlevě nohám při problémech s křečovými žilami. Doporučuji tato doporučení důsledně dodržovat – ukládat nohy do zvýšené polohy, cvičit, užívat kompresivní pomůcky a sprchovat nohy chladnou vodou. Z léků proti potížím s žilami doporučuji spíše Detralex nebo Cyclo 3 Fort, ale pokud Vám dělá dobře Glyvenol, pak je na místě rovněž jeho užívání. Pokud budete mít zhoršování potíží, můžete se objednat k cévnímu vyšetření na naši ambulanci. Prosím Josef Rotnágl.
Krevní podlitiny
Pohlaví nezadáno, 48 let, Město neuvedeno
2011-11-04 08:02
Dobrý den, ráda bych věděla, co způsobuje výskyt krevních podlitin na spodní straně prstů na nohou v oblasti kloubů. Též se někdy objeví na kloubech prstů rukou. K výronům krve dochází bez zjevných příčin. Křečové žíly nemám. Zaměstnání mám sedavé. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-11-04 08:02
Dobrý den. Doporučuji doplnit hematologické vyšetření k vyloučení krvácivého onemocnění, případně poté doplnit cévní vyšetření, včetně ultrazvuku žilního systému. Prosím.
Noční křeč v době těhotenství
Pohlaví nezadáno, 22 let, Praha
2011-11-03 11:01
Dobrý den, slyšela jsem o křečových žílách v těhotenství, ale nepředpokládala jsem, že se mě v mém věku budou týkat. Jsem v 19-tém týdnu těhotenství, váhový přírůstek mám zatím minimální (2-3kg), moje aktuální BMI je 23 a rozhodně mám i dostatek pohybu - pracuji jako lektorka a během dne hodně přecházím mezi firmami a pár km nachodím. Nicméně mě dnes v noci probudila velmi nepříjemná křeč v levé noze, a poměrně dlouho jsem nebyla schopná s nohou pohnout. Zjistila jsem, že mám pod kolenem hodně výraznou žílu, není ale vystouplá a jindy mě nebolí. Myslíte si, že se jedná o křečovou žílu, a že to mám začít řešit s praktickým lékařem? Nerada bych zbytečně plašila, jsem dost vytížená.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-11-03 11:01
Dobrý den. Pokud jste měla ojedinělou křeč a pozorovala jste si jednu žílu pod kolenem, v případě opakování křečí bych navrhl užívání podpůrných punčoch v prodejně zdravotních potřeb a magnesia, které jde zakoupit v lékárně. Samozřejmě, po domluvě s Vašim gynekologem. Bolestivou žílu lze potírat Heparoidem nebo Liotonem.
Zatvrdnutí varixu po sklerotizaci
Pohlaví nezadáno, 52 let, Domazlicko
2011-10-27 20:03
Jsem 6 týdnů po sklerotizaci levé nohy. Na stehně mám tak 7 cm, v místě vpichu, zatvrdliny, na omak bolestivé. Mažu HEPAROID krém a stále bandážuji. V lékárně mi doporučili MOBIVENOX. Kožní lékař řekl, že je to normální, že u mě trvá léčba déle. Moje nemoci: hyprtenze - beru léky na vysoký tlak; problémy s páteří – plotýnky.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-27 20:03
Po sklerotizaci většího varixu dochází po sklerotizaci velice často k jeho zatvrdnutí a poté trvá týdny až měsíce, než se zhojí, nicméně většinou poté varixy pěkně zmizí a není po něm ani památky.
(Ne)Vhodnost odstranění KŽ v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 33 let, Město neuvedeno
2011-10-27 17:33
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaká metoda odstraňování křečových žil i v době těhotenství (hlavně v 1. trimestru)? Děkuji za odpověď. Jana
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-27 17:33
Dobrý den. Sklerotizaci, ani žádnou operační metodu v době těhotenství důrazně nedoporučuji! Nejsem si jist, jak je to s laserovým odstraňováním metličkových žil, které praktikují některé kožní ambulance, ale ze svého úhlu pohledu to také nedoporučuji. Už vzhledem ke zvýšené tvorbě varixů v době těhotenství je logické odstraňovat varixy po ukončení těhotenství a nutno až po ukončení kojení. Před odstraňováním však doporučuji provést ultrazvuk žilního systému.
Nezdařené odstranění metliček
Pohlaví nezadáno, 27 let, Praha
2011-10-22 21:39
Dobrý den, od nějakých 15 let trpím na metličky. Podstoupila jsem několik procedůr..sklerotizace, kompresní punčochy a naposledy flebektomii u pí. doktorky Horákové. Peníze jsem vyházela oknem, protože mi nic nepomohlo. A doktorka Horáková si za několik hodin vydělala sumu, kterou normálně člověk vydělá za měsíc. Výsledek tomu neodpovídal, ani po několika letech. Naopak, operace mě neskutečně bolela, v místech tahání žíly mi popraskaly nové metličky. Noha navíc po 2 letech mírně natekla, a tak už zůstala. A to mě právě zajímá. Co se vlastně uvnitř té nohy stalo? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-22 21:39
Dobrý den. Evidentně máte tendenci k tomu, aby se Vám varixy tvořily. Proti tvorbě varixů pomůže jednak dodržování režimových opatření při žilní nedostatečnosti. Další variantou jsou opravdu sklerotizace a případně i chirurgické nebo intervenční zákroky. Podmínkou jejich úspěšnosti je specializované cévní vyšetření včetně ultrazvuku žil, se zhodnocením zdrojů vzniku varikosit, což bych navrhoval také vzhledem k otoku. Toto vyšetření by mohlo zodpovědět otázku, co se ve Vaší noze stalo. Prosím.
Důležitost bandáže imobilizovaného pacienta
Muž, Věk neuveden, libereci
2011-10-17 10:31
Dobrý den, mám následující dotaz, tatínek je po laparoskopické operaci. Při vyšetřováni žlučových cest a odstranění srůstu na Vaterově papile došlo k perforaci tenkého střeva. Je nutná po této operaci bandáž nohou? Děkuji za informaci. Přeji hezký den. Kroupová Ivana.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-17 10:31
Dobrý den. Pokud je pacient imobilizovaný, například po operaci, je bandáž nohou důležitou součástí prevence vzniku žilní trombosy.
Plastická operace při výskytu KŽ
Pohlaví nezadáno, 43 let, Město neuvedeno
2011-10-16 17:23
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, přemýšlím o plastické operaci, ale zároveň mě poslední dobou pobolívá noha, nejspíš křečová žíla. Byl by toto důvod k neprovedení operace, popřípadě bylo by větší riziko nějakých komplikací? Prosím o zaslání odpovědi na můj mail. Děkuji mnohokrát. Černá
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-16 17:23
Dobrý den. Samotné pobolívání křečové žíly kontraindikací k provedení operačního zákroku není, ale určitě bych navštívil praktického lékaře a dle jeho posouzení případně doplnil ultrazvuk uvedené žíly k vyloučení trombozy, při které by provedení operačního zákroku vhodné nebylo. Prosím Rotnágl